Groblad -läkande och bra mot sår och stickor.

Groblad

Groblad är känd och använd som medicinalväxt sedan medeltiden. Indianerna i Nordamerika kallade örten för ”Vite mannens fotspår” då växten spreds till USA med nybyggarna från Europa.Jag som är växtnörd slutar inte att fascineras över hur stark den är. Har ni tänkt på var man oftast hittar groblad? Längst stigar, på gräsmattor, trottoarkanter, ja på hårt trampad mark. Det är rätt fantastiskt eller hur?

Det blev kärlek vid första ögonkastet när jag lärde mig vilka utomordentliga sårläkningseffekter bladet har. Att bladet kan dra ut stickor och kan användas till te vid rethosta (både färska eller torkade blad) har bara fördjupat min kärlek. Jag är frälst!

Sår och stickor

Mina barn har ofta skrubbsår och stickor, (cykling och klättring lite över allt) och då är groblad alldeles utmärkt att använda. Låt bladet sitta på en 6–7 timmar, gärna hela natten. Då hinner bladet och kroppen arbeta tillsammans. Ibland kan såret till en början se värre ut, eftersom bladet har dragit ut var och smuts ur såret för att kunna läka. Nästa natt fäster du grobladet igen och då kommer du se hur läkningsprocessen är i full gång. Vid stickor sätter jag fast bladet med ett elastiskt bandage under hela natten och alla gånger vi har gjort det hemma, så har stickorna varit utdragna dagen efter.

Frys in din hostmedicin

Grobladet behåller till stor del sina verksamma ämnen även vid frysning så passa på under sommaren att frysa in ett helt gäng. Man kan lägga de torkade bladen i kallt vatten strax innan du ska använda de så de mjukar upp. Skrapa eller hacka gärna lite på bladet före användning. Bladet är även bra vid insektsbett och brännskador. Grobladsvatten vid halsinfektion, hosta, bronkit, bihåleinflammation. Bladet är sammandragande vid katarr i luftrör, mage/tarm och hemorrojder, motverkar diarré och är antibakteriell.

I salladen

Visste ni att man kan äta groblad också? De späda små bladen är goda att äta som de är. De större bladen är mer beska i smaken, men kan förvällas eller ångas först. Bladen är väldigt näringsrika och innehåller mycket kalcium bland annat. Passa på att plocka massa blad nu, innan snön kommer! Känner du det med? Hur fantastiskt denna lilla växt är? Hur du inte kan sluta tänka på den? Bra! Då är du också frälst:)

Visste du att du kan boka tid hos mig för en örtterapi-konsultation?. Då går vi tillsammans, antingen på min mottagning i Frölunda eller per telefon, igenom under 60 minuter, på vad som skulle kunna hjälpa dig till bättre hälsa. Klicka här för att boka