Naturterapi och skogsbad

kvinnoben i jeans och höga klackar

kvinna i grå tröja och halsduk under ett träd i en skog

I dag bjuder jag in dig i skogens magiska värld för att ta del om naturterapi.

Ett av mina många intressen är den japanska läran Shinrin-Yoku som betyder att ”ta in skogsatmosfären med alla sinnen” eller bokstavligen att ”skogsbada”. Visst låter det harmoniskt och avslappnande?

Varför skogsbad? Stress och stressrelaterade sjukdomar ett utbrett problem och många känner någon som lider eller har lidit av stress någon gång under sitt liv. Dålig sömn och brist på möjligheter att koppla av kan bidra till att vårt nervsystem inte fungerar på rätt sätt längre.

Förändring

År 1800 levde endast tre procent av världens befolkning i urbana områden. I dag är det över 50 %. Siffran väntas stiga upp till 66 % år 2050. Naturen får oss, våra kroppar och gener, att stressa av därför att våra kroppar fortfarande uppfattar naturen som ett hem. Det får vi inte får glömma bort när allt fler människor lever i städer och andra urbana miljöer. Därför mår de flesta av oss så fantastiskt bra när vi vistats i skogen, åker och vandrar en långhelg eller helt enkelt badar i havet. Det är vår ursprungliga hemmiljö helt enkelt.

Naturterapi

närbild på en mediterande person
Naturterapi har en bevisad effekt på blodtryck

Naturterapi handlar i det stora hela om att reglera nervsystemet. När vi befinner oss i naturen dämpas vår stress, vi får ny kraft och blir piggare och det allmänna välbefinnandet ökar. Efter bara femton minuter i skogen kan forskare mäta en sänkning av ett högt blodtryck och efter en dag i skogen med skogsterapi, kunde forskarna mäta att blodtryckets sänkande kraft höll i sig under de följande fem dagarna. Fantastiskt, inte sant? Varför är inte skogen full av folk kan man undra?

Mindre självmord i grönområden

”Att förstå betydelsen av växter hjälper oss att respektera vår miljö, överleva som en art, skapa en bättre värld och skapa en civilisation som är rättvis och balanserad.”

Växter och skog påverkar direkt och indirekt vår hälsa och vårt välmående. Patienter som har rum med utsikt mot grönska behöver färre smärtstillande medel och blir fortare friska. Om man studerar sittandes i ett rum som vetter mot ett grönområde så är resultaten bättre än hos de studenter som har utsikt mot byggnader. Det borde vara nått för skolorna att tänka på tycker jag!

Dessutom visar forskning att det sker mindre olyckor på gator kantade av träd. Det sker även mindre självmord och våldsbrott i områden med mycket grönska. Hallå, hallå, alla arkitekter, Im calling out to you! Borde det inte vara självklart hur man skulle bygga städer och samhällen i dag?

Hur gör man skogsterapi?

Skogsterapi handlar om att vistas i skogen, att “bada” i dess grönska och att medvetet ta in skogen. Vilken skogsterapi passar dig bäst? Det beror på varje person och dess smak och behov. En långt stund i skogen, en kort promenad eller en stund i en park? Ja det bestämmer du själv. Kanske du sätter dig på en vacker plats i skogen och avnjuter ett gott te från din termos? Eller befinner du dig vid en sjö och bara blickar ut över sjön och naturen? Eller kanske lägger du dig på en filt i skogen och kontemplerar trädkronorna och den stjärnklara himlen? Gör det som du tycker mest om och det som känns bäst för dig!

Ta in skogen inomhus

Är du inomhus kan du använda dig av eteriska oljor av träd, det är också en slags skogsterapi. Själv använder jag eteriska oljor varje dag i mitt hem och säljer även oljor.

När du är ute i skogen, sätt dig ned och bara titta på ett träd utan att fokusera på någonting annat. Gå ut i skogen och försöka ta in lukterna av naturen, hur luktar en sten? En kvist? Ett löv? Jorden? Ett träd? Att vara i skogen tillsammans med ett djur, som exempelvis en hund eller häst har också en positiv, avslappnande effekt på oss människor.

Skogsterapi för barn

Kan barnen få följa med på skogsturen och plocka pinnar, hoppa över stenar, plaska i vatten eller klättra i träd? För barn är skogsbad lika viktigt som för vuxna. De flesta barn som regelbundet vistas i naturen utvecklar bättre självförtroende, ökad problemlösningsförmåga, bättre motoriska färdigheter och har lättare att lära sig nya saker.

Sinnen

Använd dina sinnen. I skogen, stäng av mobilen och titta på alla färger, former och rörelser i träden. Insup alla naturens dofter och lyssna till naturens ljud. Rör vid träden och känn på det kalla vattnet i bäcken eller i ett vattendrag. Att krama ett träd har en omedelbar verkan på våra stresshormoner och vill du läsa mer om just trädkramning har jag skrivit om det i ett inlägg som heter Trädkramaren här i min blogg.

Jag hoppas att jag har väckt din lust att vara ute i skogen. Dela gärna med er av era tips nedan om hur ni själva slappar av på bästa sätt. Hoppas du njuter av skogen lika mycket som jag gör!

Tips, för mer information om skogsbad och naturterapi rekommenderar jag boken Shinrin yoku: bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi

För att få mer hjälp att finna sitt ”lugn” genom olika verksamma beståndsdelar från var fantastiska natur, kan du boka tid hos mig för en avslappnade aromamassage eller en örtterapi-konsultation. Då går vi tillsammans per telefon igenom på vad som skulle kunna hjälpa dig att  få tillbaka ditt lugn och välmående.

Ha en fin dag! / Anette