God fortsättning på det nya året kära läsare!

Hoppas att ni haft en fin jul och nyår med massor med kärlek, nyttig mat och klimatsmarta presenter:)

Själv har jag spenderat julen tillsammans med familjen i Luleå, barnen har fått glädja sig att åka pulka i ”riktig” snö och inte bara över frysta grässtrån som de är vana vid här i västra delen av landet.

Nyårslöften

Nu så här årets första vecka tänkte jag skriva om nyårslöften. I år är första gången på flera år jag HAR lovat ett nyårslöfte, ett löfte som jag VET att jag kommer klara av att uppfylla. Det är nämligen att läsa mer böcker UTÖVER facklitteratur. Det är ett nyårslöfte som får mig att känna mig glad, som inte ger mig stress eller dåligt samvete utan bara tanken på att läsa skönlitteratur ger mig en varm och go känsla i kroppen.

Men faktum är att jag och nyårslöften inte riktigt är vänner. Jag tycker inte om själva idén att lova någonting så där på nyår. Vilken tråkig, kanske tillochmed lat, människa jag är, tycker du kanske?

Är inte nyårslöften bra?

Att lova att träna så man kan få den där efterlängtande kroppen, att sluta dricka kaffe eller sluta med godis, jobba mindre eller skriva den där boken som man alltid har drömt om att skriva, eller vad nu ditt löfte kan vara, det är ju bra löften, vad kan vara fel med dem, frågor du dig?

Javisst är det bra löften, någon av dessa kan vara hälsosamma mål. Jag älskar personligen att sätta stora mål. Problemet är att nyårslöften vanligtvis inte tar oss dit. Faktum är att studier visar att endast 8% av de som gör nyårslöften faktiskt uppnår dem. De flesta faller tillbaka i sina gamla vanor redan efter tre veckor, och med det sagt- de flesta nyårslöften misslyckas.

Och vet ni vad det galna med allting är? Jo, att andra studier visar att vi faktiskt blir beroende av själva misslyckandecirkeln och beroende av själva handlingen att lova oss att uppfylla saker.

Så här fungerar det hela.

Först blir vi så glada då vi tänker på det nya jaget vi kommer vara då vi uppnår våra mål. Allt känns fantastiskt, och drömmen om hur bra det kommer att bli sätter i gång signalsubstansen dopamin, som får oss att känn oss motiverade, glada och entusiastiska.

Det är som att hjärnan blir duschad med detta ämne, men det finns en liten hake, det är att dopamin är faktiskt tekniskt beroendeframkallande – dopamin belyser samma centra i hjärnan som aktiveras av socker, kokain och en massa likes på Facebook. Vi blir invaggade att få mer och mer dopamin, och tänk själv…. Du har lovat att sluta med socker, men själva sockret ger dig en dopaminkick, så…. Lycka till!

När sedan verkligheten kickar in, livet, tiden, lusten eller motivationen att uppfylla sitt löfte inte riktigt finns, kommer vi in i nedåtcirkeln i stället.

Dålig självdisciplin

stressad kvinna bakifrån  Kanske känner du skuld och besvikelse på dig själv och klandrar dig själv för ” dålig självdisciplin.” Din hjärna känner att ”något är riktigt fel” och aktiverar din stress, som i sin tur frigör adrenalin, vilket också är beroendeframkallande (därav termen ”adrenalin junkie”) och kortisol.

Medan adrenalin ger dig en kortvarig dig rush av energi och motivation som snabbt försvinner, tenderar kortisolet att hänga kvar i din kropp och kan påverka din förmåga att uppnå dina mål.

Ja det är sant! När vi går länge med högt kortisolvärde, sänks vår kognitiva förmåga och det ökar vårt sockersug och får oss att känna oss misslyckande och deprimerande. Så vad händer? Jo nyårslöftet att träna mer blir i stället att man sitter hemma och äter bakelser för att stilla sitt sockersug.

Men så kommer det ett nytt år, en ny chans att lova sig, att nu, nu verkligen… Nu ska jag ta tag…. Så går åren och hips vips har du flera nyårslöften som du inte kunnat uppfylla samlat i en hög. Det dåliga samvetet är nu stort som ett höghus.

Vad jag säger är att hur knäppt det än låter, så blir vi beroende av de uppsättningar hormoner och neurotransmittorer som följer med känslan av misslyckande likaså som vi kan bli beroende av känslan och tron att vi kommer att klara av att uppfylla kommande års nyårslöften.

Ska vi inte sätta mål?

Ska vi inte sätta mål, är det det jag menar? Nej, absolut inte. Att sätta sina mål är fortfarande en bra sak. Men sätt hälsosamma mål som gör att du och även dina hormoner och signalsubstanser mår bra. Chansen att nå sina mål är större om du sätter mål än om du inte sätter mål. Men hur du sätter dina mål, vilka mål du ställt in och ”varför” bakom dina mål kan vara vad som gör skillnaden i din framgång – och ditt välbefinnande.

Jag är personligen emot att lova att man ska sluta äta godis, 4 år i rad. Det ger bara massa onödigt stresspåslag för kroppen. Kan du sätta mer realistiska mål? En godisfri dag i månaden? I veckan? En godisfri förmiddag? Det kan vara så mycket bättre för det mentala välbefinnandet, med större chans att lyckas, än att år efter år lova sig ett sockerförbjud hela året…

läsa bok med en kaffekopp i handen
Ett nyårslöfte ska inte ge dig dåligt samvete, det ska ge dig välbefinnande

Jag har lovat mig att läsa mer skönlitteratura böcker som sagt detta år, någonting jag vet att jag kan uppfylla. Jag läser redan massa böcker, älskar böcker och hade jag kunnat hade jag säkert kunnat gifta mig med en bok, men jag vill läsa mer varierat och framförallt  skönlitteratur. Jag tar med mig medin, fysiologi och anatomiböcker till sovrummet varje kväll och det är inte så himla sexigt sällskap alltid.

Så för att knyta ihop säcken på detta inlägg, nämner jag igen, att jag gjort ett nyårslöfte som får mig att må bra, känna mig varm och avslappnad. Nu väntar jag bara på att ni ska bombardera denna novisa skönlitteraturläsaren med boktips:) och att ni fann mitt inlägg intressant.

Hoppas att ni har det bra och glöm inte att vara snälla med er och ert samvete. Puss och kram

33 Kommentarer

Gå med i diskussionen och berätta din åsikt.

Sandra
5 januari, 2019 kl. 14:22

Bra tankar inför nyårslöfte. Jag sätter mer upp månadsmål, inte för att jag blir besviken om jag missar utan mer för att kolla vad jag klarar av ❤

Herbalista
5 januari, 2019 kl. 11:57
– Svar till: Sofie

toppen!!

Herbalista
5 januari, 2019 kl. 11:57
– Svar till: Amanda

tips på deckare mottages tacksam, bara den inte ärfööör blodig:;)
gott nytt år

Herbalista
5 januari, 2019 kl. 11:56
– Svar till: Kamilla

soulsystrar:) . samma här! desamma, gott nytt 2019

Sofie
5 januari, 2019 kl. 09:27

Jag sätter små realistiska mål istället 🙂

Amanda
5 januari, 2019 kl. 04:44

Jag har samma problem som du jag kan inte ha ett nyårslöfte för jag vet att jag inte kommer hålla det, har försökt. Känner mig bara tvingad då. Anatomi är intressant tycker jag hehe, önkar jag hade tips jag är mer för deckare och thriller 🙂

Kamilla
5 januari, 2019 kl. 02:50

Jag gillar inte löften då de så ofta inte följs. Skogen är min plats i livet där jag hämtar kraft och energi. Önskar dig ett underbart 2019

Emmamatilda
4 januari, 2019 kl. 23:04

Håller med dig helt. Jag är inte heller så mycket för nyårslöften, mål däremot kan jag gärna sätta upp, men i små steg för att inte skapa någon press 😀

Herbalista
4 januari, 2019 kl. 22:40
– Svar till: Madde

så bra, tror det är rätt inställning. Trevlig helg

Madde
4 januari, 2019 kl. 21:24

Har också bara mål. känner att det inte går att misslyckas då, utan mer att man kanske når ända fram. Förhoppningsvis har man nåt en bit på vägen iaf

Herbalista
4 januari, 2019 kl. 20:22
– Svar till: Anna

precis! fram med mer delmål! hejja hejja!

Herbalista
4 januari, 2019 kl. 20:21
– Svar till: Michelle

tack fina

Herbalista
4 januari, 2019 kl. 20:21
– Svar till: Moa Larsson

så sant

Herbalista
4 januari, 2019 kl. 20:21
– Svar till: Hannas krypin

det är bra, lika dan själv, allt ska vara nerskrivet

Herbalista
4 januari, 2019 kl. 20:20
– Svar till: Ulrika

ja det låter toppen, precis, thats the spirit, en vinnare varje dag! klockrent

Herbalista
4 januari, 2019 kl. 20:19
– Svar till: Therese Carlsson

samma här!

Herbalista
4 januari, 2019 kl. 20:19
– Svar till: Sanna

precis:)

Herbalista
4 januari, 2019 kl. 20:19
– Svar till: jane

bra, ta det steg för steg, ha realistiska mål och var snäll mot din kropp som har givit dig ett barn!

Jennifer
4 januari, 2019 kl. 19:55

Håller helt med! Bra inlägg!

JUNITJEJ
4 januari, 2019 kl. 19:36

Jag gillar att önskningar istället!

jane
4 januari, 2019 kl. 19:20

nyårs löften har jag inte, är dålig på att hålla saker haha! men mitt mål är att börja med träning och få upp en bra hälsa och kost efter den sista graviditeten (:

Sanna
4 januari, 2019 kl. 19:19

Håller helt med, viktigt med realistiska mål som man faktiskt kan uppnå 🙂

Therese Carlsson
4 januari, 2019 kl. 18:58

Jag har inga löften för dom kan jag aldrig hålla men en del mål har jag 😊

Ulrika
4 januari, 2019 kl. 18:26

Jag sätter upp målsättningar istället för mål. Jag tror inte heller man klarar vara så duktig alla dagar. Men en målsättning att tex ta med nyttigare matlådor till jobbet gör en ju till en vinnare varje dag man fixar det!

Hannas krypin
4 januari, 2019 kl. 17:54

Jag har inte satt några nyårslöften men däremot har jag satt upp mål. Jag tycker alltid att det är lättare att strukturera upp mig själv om jag har allt nerskrivet. Verkligen intressant inlägg att läsa.

Herbalista
4 januari, 2019 kl. 17:45
– Svar till: Carolina

jamen ja!!!!!!!!!! Dela med dig! Är ju helt grön på skönlitteratur! Tack snälla! Hahah, för igenkänningsfaktorn. Trevlig helg

Carolina
4 januari, 2019 kl. 17:39

Fantastiskt inlägg, minst sagt! Mycket information som har blivit upprepning då jag är undersköterska och pluggar till audionom och går igenom allt detta. Så underhållande och håller helt med att en box är ett väldigt sexig sällskap haha 😀 jag kan gärna dela med mig utav några böcker om du skulle vara intresserad då jag är en bokmal!

Moa Larsson
4 januari, 2019 kl. 17:25

Tycker att allt detta är så beroende på vilken person man är, jag personligen älskar att sätta upp mål, men löften blir en helt annan grej, de aktar jag mig gärna för.

Michelle
4 januari, 2019 kl. 16:39

Nyårslöften är inget för mig . Vilket himla bra inlägg 💕

Amanda
4 januari, 2019 kl. 16:28

jag har inte några speciella nyårs löfte heller

Anna
4 januari, 2019 kl. 15:58

Har heller inga nyårslöften utan bara mål & delmål som jag sätter upp för mig själv 😊

Madelene
4 januari, 2019 kl. 15:50

Jag sätter alltid mål, målen varierar. Jag har tex mål för bloggen och mål för mig

Moa
4 januari, 2019 kl. 15:37

Jag är inte heller mycket för nyårslöften men brukar sätta upp mål 🙂

Kommentera

Meny
Kategori